Written by: Međunarodni Projekti

Izložba Iskorak Snježane Pokos-Vujec

Izložba Iskorak Snježane Pokos-Vujec u Muzeju primenjenih umetnosti u Beogradu. Izložbu je predložilo, organizovalo i koproduciralo Udruženje ŠumArt.

Ono što karakteriše narativ Snježane Pokos-Vujec, koja po prvi put izlaže u Srbiji, je intenzivno stvaralačko traganje za novim formama i novim temama, odnosno iskorak ka novom i nepoznatom. U svom radu koristi različite tehnike i proizvodne tehnologije, generišući tako podjednako uspešno velike i minijaturne, robusne i krhke radove. Keramika u njenim rukama pokazuje svoju pravu prirodu: da je prilagodljiva, vanvremenska i samim tim i savremena.  Njeni litofani, uobličeni u dubokoj promišljenosti forme sa fotorealističnim kvalitetom, kada su osvetljeni pozadinskim osvetljenjem, možemo uporediti sa efektom slike stvorene tehnikom chiaroscuro. Oni su sve odjednom, naglašavajući da renesansa keramike 21. veka od nje stvara potpuno autonoman umetnički medijum koji može da živi potpuno jednako kao i sve ostale likovne umetnosti.

Radovi Snježane Pokos-Vujec nalaze se u fondovima Muzeja porculana u Rigi (Letonija), Međunarodnog muzeja keramičke umetnosti FuLe (Fuping, Kina), Zbirke savremenog keramičkog karamejkona (Varaždin), Zbirke umjetničke radionice plesni Plemenitaš. (Lukovdol), Zbirka minijature HDLU Rijeka, Zbirka „Mark Rothko Art Centre” (Daugavpils), u Zbirci institucija u kulturi Ivan Matetić Ronjgov (Ronjgi) i Zbirka Solidea Guerra (Vodnjan). Predsednica je Sekcije keramika, porculan i staklo Hrvatskog društva likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti-ULUPUH i članica Hrvatskog društva slobodnih umjetnika-HZSU.

(Visited 25 times, 1 visits today)