Written by: Naš tim

MSc Jelena Simić, osnivač i direktor ŠumArt

JELENA SIMIĆ je rođena 1970. godine u Kruševcu, SFRJ (Srbija) gde je završila Gimnaziju – smer Kultura i informisanje i Školu govora i glume za decu i omladinu Radio Beograda u klasi pedagoga Bate Miladinovića. Svoje tinejdzerske dane provodila je u prvom jugoslovenskom, nezavisnom, alternativnom, omladinskom pozorištu Teatar ZA (Udruženju omladine) gde se aktivno bavila glumom i produkcijom. Na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu stiče diplomu Istoričara umetnosti.

Karijeru dugu više od dvadeset godina karakterišu svestranost i snalažljivost jer je to, po njenim rečima, neminovnost kako prostora tako i vremena u kome živimo. Svoju delatnost u kulturi započela je 1996. godine kao pomoćnik urednika programa iz kulture i umetnosti u Svetskoj Srpskoj Zajednici (jugoslovenska nevladina organizacija pri UN, sa sedištem u Ženevi) pa sve do angažovanja 2021. godine u ustanovi kulture Voždovac.

Od 01.11.2021. godine je ko-osnivač je i predsednik udruženja ŠumArt.

U okviru Kluba lepih umetnosti (2001 – 2014) čiji je bila osnivač i vlasnik, osmislila je i realizovala brojne multidisciplinarne radionice od kojih su najznačajnije:

1.Uметност mišljenja, govora i pisanja – „Umem da razumem“; radionica i sajam „Gloss Art“ – уметност речи; u saradnji sa K-education (Savezno ministarstvo prosvete, nauke, kulture i kulturnih kontakata Vlade Austrije) i Kabineta predsednika Republike Srbije 2006;

  1. radionica „Generative Art – Spontano/programirano“ – umetnost kao veština kontrole „magnitude i mesta“ slučajnosti unetih u umetničko delo (2008).

Na sajmu „Biznis baza 2008“ – organizovala je panel „Kultura i biznis – Šta su kreativne industrije“ gde je pristustvovalo preko 20 predstavnika ambasada i stranih predstavništa u Srbiji. Učesnik je na brojnim konferencijama od kojih su samo neke: GIZ: Business Powered by Women 2008; „Nacionalna konferencija o volontiranju“ 2012; „Primeri međunarodne i evropske dobre prakse za održivi razvoj civilnog društva“ 2012; Panel „Restart“ u organizaciji Ministarstva privrede Republike Srbije 2013; naučni skup KULTURA I ODRŽIVI RAZVOJ U DOBA KRIZE 2014; „Susret Sefarda i Aškenaza na Zapadnom Balkanu: između tradicije i promena“ 2016. i dr.

Dugi niz godina radi kao freelence tutor studentima Filozofskog fakulteta u Beogradu (odeljenje za istoriju umetnosti kao i odeljenja na kojima postoje kursevi istorije umetnosti), Fakulteta likovnih umetnosti, Fakulteta primenjenih umetnosti i drugih privatnih fakulteta i srednjih škola. Upravo je rad sa studentima i mladim neafirmisanim umetnicima početku pandemije Covid19 započinje pilot projekat putujuće izložbe „Tu Mač fotografije“ i regionalnog interdisciplinarnog Foruma ŠumArt.

Ostali autorski koncepti: „Ućutkivanje“ (tematski koncept pisan za obeležavanje 70. godišnjice Evropske konvencije o ljudskim pravima 2021) i TAJNE ŽRNOVA (2020), “Osvajanje prostora”(2022). Sarađuje sa Foto klubom iz Leskovca u okviru Samita fotografa EX YU na pratećem programu koji je namenjen mladima i neafirmisanim fotografima.

Stručni saradnik je regionalnog virtuelnog  regionalnog udruženja Art Ćakula iz Hrvatske.

Učesnica je na više međunarodnih onlajn panela a jedan od njih je bio u organizaciji GPK FOUNDATION iz New Yorka – AMERICA’s 7th Global Forum GPKFInternational Intellectuals’ Institution 2020

Članica je međunarodne organizacije ONE HUMANITY ONE WORLD – global social movement (od osnivanja 21. jun 2020.) i jedna od nosilaca programa Education for Peace kao autor predmeta CULTURE OF HUMANITY.

Članica osnivačkog saveta Ukhozy Academy u osnivanju (USA i Južnoafrička Republika).

(Visited 49 times, 1 visits today)